Nüfus cüzdanlarının yerini alacak çipli kimlik kartları, pilot uygulama 14 Mart tarihinde Kırıkkale’de başlıyor..peki yeni kimliklerde hangi bilgiler olacak? Yeni kimliklerde dikkat çeken bir ayrıntı ise, kartlar ‘din’ hanesinin isteğe bağlı olması.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ve tüm hazırlıkları tamamlanan proje için yasal düzenlemenin de yapılmasıyla sona gelindi. Kimlik kartları gelecek ay pilot il Kırıkkale’de dağıtılmaya başlanacak. Kimlik kartlarının yıl sonuna kadar tüm illere yaygınlaştırılması ve 3 yıl içinde tüm vatandaşlara dağıtılması hedefleniyor.
Türkiye’nin önde gelen grafik tasarımcılarının çalışmaları ve Merkez Bankası Banknot Matbaasının katkılarıyla tasarlanan kimlik kartı görsellerinde, ülkenin ulusal, kültürel ve tarihi ortak değerlerini içeren unsurlara yer verildi. Selçuklu çizgilerinden, Osmanlı motiflerine sahip çıkılarak ve Cumhuriyetin modern çizgileri de kullanılarak oluşturulan motifler, banknot basımında kullanılan tekniklerle kimlik kartına uygulandı.
Uluslararası alanda Türkiye’yi temsil rengi olan turkuazın ağırlıklı olarak kullanıldığı kimlik kartları, kadın-erkek ayrımı olmaksızın tek renk ve tek tasarımda olacak. Kredi kartı büyüklüğünde ve yüksek dayanıklılığa sahip materyallerden üretilen yeni kimlik kartı kolayca taşınabilecek.
‘Din’ hanesi isteğe bağlı
Hürriyet’te yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2016 yılı bütçesi görüşmelerinde yeni kimlik kartları da gündeme geldi. HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan, “Yeni kimliklerde din bilgisi yer alıyor. Çipte din hanesini taşımakta ne gibi fayda görüyorsunuz?” diye sordu. İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu soruya yanıt olarak, nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin, yeni teknolojik kimlik kartlarında ‘çip’te yer alacağını kaydetti. Bakan Ala, din hanesini ‘çip’e yazdırmanın da isteğe bağlı olacağını belirtti.
Yüksek güvenlik özellikleri
Sahip olduğu fiziksel, görsel ve elektronik yüksek güvenlik özellikleri sayesinde taklit edilebilmesi neredeyse imkansız olan kimlik kartı sayesinde vatandaşların kimlik sahteciliğinden kaynaklı hak kaybı ve suistimallerden korunması sağlanacak.
Dünyadaki benzerlerine göre yerli mühendislik ve yerli üretim katma değeri çok daha yüksek olan kimlik kartı elektronik, görsel ve kimyasal bir çok güvenlik unsuru barındırıyor.
Tamamen benzersiz ve yalnızca kimlik kartına özel tasarlanmış ve üretilmiş olan şifreli grafik tasarımlar, özel DNA’ya sahip mürekkepler, mikro ve nano yazılar gibi onlarca gizli ve açık güvenlik özelliğine sahip kimlik kartının bazı güvenlik özellikleri ise açıklanmıyor.
Tüm haberleşme altyapısı ve işletim sistemi TÜBİTAK tarafından geliştirilen şifre mekanizmalarıyla korunan kimlik kartının içerdiği bilgilere art niyetli yollarla ulaşmak imkansız. Ankara ve Konya’da yüksek güvenlik standartlarında inşa edilen merkezlerde yedekli olarak tutulan verilerin, çalınması ya da amaç dışı kullanılmasının mümkün olmadığı belirtiliyor.
Kimlik kartları nasıl alınacak?
Çipli kimlik kartları için ilçe nüfus müdürlüklerine şahsen başvuru yapılacak. Bunun için tüm ilçe nüfus müdürlükleri başvuru ihtiyaçlarına göre hazırlandı. Vatandaşlara bankolar yerine masalarda hizmet verilecek.
Yoğun ilçelerde sıramatik sistemleri kurularak kaliteli hizmet sunulması için tedbirler alındı. Dileyenler randevu alarak başvurusunu yapabilecek.
Sağlık ya da benzeri sebeplerle ilçe nüfus müdürlüğüne gidemeyen vatandaşların evlerinde başvurularının alınabilmesi için gerekli teknik hazırlıklar tamamlandı. Bu amaçla geliştirilen mobil başvuru üniteleri tüm ilçe nüfus müdürlüklerine dağıtıldı.
Başvurusu alınan ve gerekli kontrollerden geçirilerek onaylanan kimlik kartları, vatandaşların beyan ettikleri adreslerde teslim edilecek.
Vatandaşlara uyarı
Kimlik kartıyla ilgili resmi web sitesi açılacağını ifade eden yetkililer, çeşitli mecralarda kimlik kartları konusunda asılsız bilgi ve haberlerin yer aldığına işaret etti.
Yetkililer, vatandaşlara, resmi olmayan web sitelerine, duyurulara, sosyal medyada yer alan haberlere itibar etmemeleri uyarısında bulundu.
adamlar istihbaratı uyutuyorlar veya ortak iş görüyorlar. 15 temmuzda darbe yapıyorlar. millet uyuyor, bu ülkenin güvenliğini sağlayacak teşkilatlar bundan bihaber. bu ülkeyi korumayı bilemeyenler benim bilgilerimi nasıl koruyacaksınız? derdiniz ne idi de vatandaşın bütün bilgilerini bir çipte topladınız. aklıma kötü şeyler geliyor. düşman bir ülkenin istihbaratının bir gecede bu milletin bilgilerine el koymayacağından emin misiniz?
ben bana ait bir kimlik kartı oluşturulmasını istemiyorum.
cok fazla film izlemissin sen. kim ne yapsın bizim götü boklu kimligimizi. elin oglu uranyumdan atom bombası yapma derdinde biz hala kimlik bilgi derdindeyiz. darbeyle kimlik bilgileri ne alaka. bi insanın serefsiz yada hain oldıgunu kimlik bilgilerinden anlayamazsın. kanı bozuksa . hainse haindir. rabbim devletimizi milletimizi korusun. amin.
Kalemine sağlık arkadaşım
Yeni. Kimlik kartı almak için parmak izi veriyoz bu parmak izi Sadece kimlik kartı sistemindemi görülüyor yoksa başka polis,ehliyet ünüverste falan verdiğimiz parmak izi tek yerdemi yoksa komple tüm sistemlere kayıt mı oluyor mesela saydığımız bu parmak izi gerektiren yerler parmak izimizi kolayca bulurlarmı yada o çip ne işe yarıyor o çipten kim bizi bulabilir birde çıkarılması mecburmudur teşekkür etim