2018 Bir defaya mahsus isim değiştirme işlemi nasıl yapılır? Mahkemesiz isim değiştirmek için nereye başvurulur? gerekli belgeler neler? başvuruda son gün ne zamnan?İsminden ya da soyadından memnun olmayan vatandaşlara mahkemeye gitmeden , aylarca beklemeden ad ve soyad değiştirme hakkına sahip.
5 Ocak 2018 tarihinden itibaren başlayan başvurular İl Nüfus Müdürlüklerine yapılıyor. Uygulama 3 Kasım 2019 tarihine kadar devam edecek.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun ad ve soyadı düzeltilmesi başlıklı ek geçici 8. maddesinde yapılan değişiklikle, vatandaşlar bir defaya mahsus mahkeme kararına ihtiyaç duymadan ad ve soyadı değişikliği yapabiliyor.
Uygulama başladı Bir defaya mahsus ad ve soyadı değiştirilebiliyor
Yeni düzenlemeyle birlikte en az 6 ay süren, mahkeme masrafı, 2 tanık, savcı ve nüfus memurunun olumlu görüşü ile hakim kararı gerektiren isim değişikliği davaları tarihe karışacak ve nüfus memurlukları bir dilekçe ile bu işlemi yapacak.
Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında vatandaşların Soyadı Kanunu’na aykırı olan, umumi edebe uygun olmayan, küçük düşürücü veya gülünç olan soyadları, yazım, imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklı anlam değişikliği bulunan ad ve soyadlarını mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurullarının vereceği kararla bir defaya mahsus değiştirebiliyor.
Ad ve soyadı düzeltilmesi nasıl yapılıyor?
Kişinin iki yıl içinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla, Soyadı Kanunu’na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın, il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek.
İl ve ilçe idare kurullarının vereceği karar kesin olacak. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile varsa karısının ve müracaat tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilecek. Soyadı değiştirilen kadın ise kendisi ile ergin olmayan evlilik dışı çocukları varsa onların da soyadları düzeltilecek.
Göçmen olarak Türk vatandaşlığına alınanlardan doğum yeri ve tarihi hatalı olanların kayıtlarında, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl içinde usulüne göre onaylanmış doğum belgeleri ile müracaat etmeleri durumunda nüfus müdürlüğünce düzeltmeye gidilecek.
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce birlikte veya tek başına evlat edinilen çocuk veya erginlerin, düzenlemenin yürürlüğünü izleyen 5 yıl içinde nüfus müdürlüklerine başvurmaları halinde nüfus kaydında ana veya baba adı ya da soyadı olarak evlat edinenlerin ad ve soyadları yazılacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ergin ve mümeyyiz olan evlat edinilenlerin de muvafakatleri aranacak.
Bu kapsamda, Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı başkanlığında toplanan İl İdare Kurulu, 5 Ocak 2018 tarihinden bugüne kadar İl Nüfus Müdürlüğü’ne ad ve soyadı değişikliği için başvuran 81 vatandaşın başvurusunu İl İdare Kurulu’nda değerlendirerek karara bağlayıp ad ve soyadlarında gerekli düzeltmeyi yaptı.
Adıyaman Valisi Nurullah Naci Kalkancı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Vatandaşlarımız daha önce isim ve soyadlarını değiştirmek veya düzeltmek için mahkemeye başvuruyordu. Ancak, son çıkan düzenleme ile ad ve soyadı kanununa aykırı olan isimlerin değiştirilmesi için, mahkeme kararına ihtiyaç duyulmadan bir kereye mahsus bu değişiklik nüfus müdürlüklerine dilekçeyle başvurulması halinde il ve ilçe idare kurullarında alınan kararla değiştirilebileceği ifade edilmektedir.
Başvurular ne zaman bitiyor?
Bu çerçevede, 5 Ocak 2018 tarihinden bugüne kadar Adıyaman’da 81 vatandaşımız ad ve soyadı değişikliği veya düzeltilmesi için müracaatta bulunulmuş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır.
Halen başvuruda bulunan vatandaşlarımızın başvuruları İl İdare Kurulu’nca değerlendirilerek, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadların bir defaya mahsus değiştirilmesine devam edilmektedir. Soyadı değiştirilen erkek ise kendisi ile birlikte eşi ve ergin olmayan çocuklarının da soyadları düzeltilmektedir. Uygulama 3 Kasım 2019 tarihine kadar devam edecektir.”
İsim değişikliği yapabilmemiz için , en az iki yol aynı adreste ikametgah etmemiz mi gerekiyor ?
Ben isim degisikligi icin basvurdum bu isim degisikligi benim sinavim icin bur sorun teskil eder mi
Sınav baivurunuzuda aynı isimle yaparsanız sorun teşkil etmez. Yinede başvuruda bulunduğunuz sınav için ,sınavı düzenleyen ilgili kuruma arayarak bilgi almanızı tafsiye ediyoruz.
Evli erkek soyadını değiştirdiği zaman. soyadını değiştiren kişi üzerine ehliyet ruhsat, tapu, çalışma belgesi sigorta vb. belgelerin değişmesi için tahmini olarak ne kadar zaman ve masraf olur. özellikle noter de yapılacak işlem ücretleri nelerdir? bilgisi olan yazailir mi? Şimdiden teşekkürler…
ismim hatun değiştirmek istiyorum ne yapmalıyım
ilgili nüfus müdürlüğüne kimlik değiştirme işlemi esnasında başvurabilirsiniz.
Merhabalar,
İsmimi değiştirmek değil, ikinci bir isim ekletmek istiyorum. Bu durumda da aynı işlemler mi yapılmalı? İki uygulama arasında herhangi bir fark söz konusu mu? Yardımınızı rica ederim.
Teşekkürler.
Bir ücret alınıyormu peki
ucretsiz
Merhaba benim adım fevzeddin fevzi olarak değiştirmek istiyorum mümkünmüdür?
isim değişikliliği için nereye başvurmam gerekiyor ?
size en yakın nüfus müdürlüğüne başvurabilirsiniz.
İsim değişikliği için hangi birime başvuru yapmanız gerekiyor
İyi günler,ben isim değişikliği için dilekçe verdim 4 ay önce ama herhangi bir bilgilendirme veya isim değişikliği göremedim bu durum da tekrar dilekçe vermeli miyim?
nüfus müdürlüğüne giderek dilekceniz hakkında bilgi alabilir, gerekirse yeniden başvuruda bulunabilirsiniz..
isim değişikliğinde kimlik için yeniden ücret alınıyor mu
İSİM DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIYOR
İsim hataları değiştiriliyormuş nüfus memuru öyle söylüyor