Nüfus cüdanlarının ,Türkiye genelinde yeni kimlik kartı ile değiştirileceği tarih belli oldu.Yıllardın gündemde olan güncel teknoloji ile hazırlanmış çipli kimlik kartları. 2017 yılı Ocak ayı itibaren dağıtılacağı açıklandı. İşte yeni çipli TC Kimlik Kartı dağıtılma tarihi ve başvuru işlemleri..
Başbakan Binali Yıldırım :” 2017 Yılından itibaren tüm vatandaşlara elektronik kimlik verilecek, bu şu demek oluyor bu elektronik kimliği vereceksiniz , içinde her türlü bilgi var hangi ilaçları alacaksınız?, bütün bilgileriniz var ama bu bilgilere kimse erişemiyor. Bu bilgiler sizin bilgileriniz. Sizinle ilgili bir işlem yapılacağı zaman sağdan soldan araştırma yapmak yerine karttan bakacaklar ve bu şekilde işlemler hızlanacak.”
YENİ KİMLİK KARTLARI 2017 YILINDA VATANDAŞLARA DAĞITILACAK
Yaklaşık 10 senedir Türkiye gündeminde olan elektronik kimlik kartları ile ilgili sürecin yavaş yavaş sonuna geliniyor, bilindiği gibi pilot uygulamalar Bolu ilinde başlamıştı. Yeni kimlik kartlarının en az 10 yıllık dayanıklığa sahip malzemeden üretildiği öğrenildi. Kimlik içerisindeki çip içerisine sahibinin tüm sosyal güvenlik bilgileri yüklenecek. İlgili kimliğin AB tarafından belirlenen DS/CEN/TS 15480-1 standartına uygun olarak tasarlandığı biliniyordu.
Yeni Kimlik Kartı KaÇ para?
Kimlik kartı bedeli Değerli Kağıtlar Kanunu uyarınca Maliye Bakanlığınca belirlenmektedir. 2016 yılı Kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 15 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 30 TL’dir. Kimlik kartı düzenleme nedenine göre başvuru sırasında tahsil edilecektir. Alınan kimlik kartı bedeli başvuru belgesinde yer aldığından ayrıca makbuz verilmeyecektir.
Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahiptir. Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun, en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran kimlik kartları, vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verilerin, üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesinden sonra, yetkisiz kimseler tarafından içindeki verilerin yeniden üretilmesini ya da değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır. Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılacaktır. Bu sayede farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanacaktır. Proje ile:
Kimlik kartı ile güvenli kimlik doğrulaması yapılabilecektir,
Sahtecilikten kaynaklanan vatandaş mağduriyeti önlenecektir,
E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetin bulunduğu her yerden (ev, iş yeri vb.) kimlik kartı ile erişilebilecektir,
Kimlik kartı, vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde pasaport yerine seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir,
Kimlik Kartı, elektronik imza olarak da kullanılabilecektir.
Kimlik kartı, kamu kurumlarının vatandaşa yönelik sunacakları hizmetlerde elektronik iş süreçlerini destekleyerek bürokrasiyi azaltacaktır,
Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük, yolsuzluk ve mali kayıplar (sosyal güvenlik, sağlık, sigorta, bankacılık vb.) asgariye inecektir.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı projesi kapsamında 14 Mart 2016 tarihi itibariyle Kırıkkale ilçelerinde kimlik kartı başvuruları alınmaya başlanacaktır. Başvuru için yerleşim yeri adresinin veya nüfusa kayıtlı olan yerin Kırıkkale ili veya ilçeleri olması gerekmektedir. Randevu almak için ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresine başvurabilir, ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezini arayabilirsiniz.
Kimlik kartınızın hangi aşamada olduğunu internet üzerinden veya çağrı merkezinden takip edebilirsiniz.
Kimlik kartınız hazırlanarak, başvuru sırasında belirttiğiniz adrese PTT kargo ile teslim edilecektir. Başvurunuz sırasında kapalı bir zarf içerisinde verilen, kimlik doğrulama amacı ile kullanılacak olan PIN şifrenizi, güvenliğiniz açısından kimlik kartınızı teslim aldıktan sonra nüfus müdürlüklerinde bulunan kiosk cihazlarını kullanarak değiştirebilirsiniz.
Kimlik kartınızı kaybetmeniz halinde Alo 199 numaralı çağrı merkezimizi arayarak bildirmeniz ve en kısa sürede nüfus müdürlüğüne yeni kimlik kartı başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
T.C. KİMLİK KARTI’NIN KULLANIM AMAÇLARI
Kimlik Kartı Olarak Kullanımı
Kimlik kartı ile kamu hizmetlerine güvenli bir şekilde elektronik ortamda erişmek kolaylaşacaktır. Böylece vatandaş, gerek kamu gerekse özel teşebbüs hizmetlerinden daha hızlı bir şekilde yararlanabilecektir.
E-imza Amacıyla Kullanımı
Elektronik imza uygulaması, kart sahibinin T.C. Kimlik Kartı’nda yer alan nitelikli elektronik sertifikası ile kanuni geçerliliği olan elektronik imza işlemlerini yapabilmesini sağlar. Kişi, sahip olduğu bu kart üzerindeki elektronik imza uygulaması sayesinde elektronik ortamda gerçekleştirilen işlemlerde, hukuksal bağlayıcılığı olan ıslak imza kullanımında olduğu gibi, elektronik imzasını da atabilecektir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kişiye teslim edilen T.C. Kimlik Kartı üzerindeki temaslı yongada elektronik imza özelliği bulunacaktır. Kart sahibi, elektronik imza özelliğini kullanmak istediği taktirde, e-imza konusunda faaliyet gösteren Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir ESHS(Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı)’den elektronik imza sertifikasını kart üzerine yükletebilecektir.
Seyahat Belgesi Olarak Kullanımı
Kartın ön ve arka yüzünde yer alan bölgeler ile bölgeler içerisindeki bilgiler, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ICAO 9303-3 standardına uygundur. Kartın arka yüzündeki MRZ alanı ve kart üzerindeki temassız yonga içeriğindeki bilgiler sayesinde kart seyahat belgesi olarak kullanılabilmektedir. Bu özellik sayesinde vize muafiyeti olan ülkelere yapılacak seyahatlerde T.C. Kimlik Kartı geçerli bir seyahat belgesi olarak kullanılabilecektir.
kimlik çok güzel
haklısın