Kimlik kartı,Ehliyet,Pasaport Randevu 2018 .. Bu yazımızın konusu Nüfus Müdürlüğü kimlik kartı , pasaport ve ehliyet yenileme için randevu alma ve başvuru işlemleri olacak.Hazır kahvelerdeki üçü bir arada uygulamasına Nüfus Müdürlükleride kimlik pasaport ehliyet ile katılıyor. Artık vatandaşın ; ehliyet , pasaport , kimlik kartı işlemleri için şube şube dolaşmasına gerek kalmadı. 3’ü bir arada uygulaması ile tek kurum üç önemli belgeyi tek çatı altında verecek.
Günlük hayatta en çok kullanılan belgelerden olan kimlik kartı ve ehliyetler 2016 yılında tamamen yenilenerek, çağın gerektirdiği kulanım alanlarına uygun hale getirildi. Bunun yanında Avrupa Birliği ile yapılacak vizesiz serbest dolaşım anlaşması şartlarından olan parmak izli, çipli , biyometrik yeni pasaport uygulaması için düğmeye basılmasıyla birlikte yenilenmesi gereken belge sayısı 3’e çıktı.
Yeni kimlik kartlarının dağıtımı ilçe nüfus müdürlükleri tarafından yapılmakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sorumluğunda olan ehliyet ve pasaport işlemleri yeni bir düzenleme ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne devredildi.
Nüfus Müdürlükleri Pasaport ve Ehliyet Dağıtımına Ne Zaman Başlıyor?
Kaybından ,süre aşımından dolayı yeni pasaport ve ehliyet çıkartmak için başvurular nüfus müdürlüklerince alınacak. Nüfus müdürlüklerinde yapılacak teknik yenilemeler ve iyileştirmeler , yeni araç gereç alımı ile mevcut personelin eğitim işlemleri nedeniyle başvurular 2 Ocak itibaren alınmaya başlıyor.
Bu nedenle Bakanlar Kurulu 16/10/2017 tarihinde pasaport ve ehliyet iş ve işlemlerinin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devrini 02/01/2018 tarihine kadar uzatmıştır. Bu süreye kadar vatandaşlarımız pasaport ve sürücü belgesi iş ve işlemlerini Emniyet Genel Müdürlüğü birimlerinde yaptırmaya devam edecekler.
Yeni kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır gerekli belgeler neler?
İlk defa kimlik kartı alacak ya da mevcut kimlik kartını yenileceyecek vatandaşlar başvurularını ilçe nüfus müdürlüklerine randevu alarak veya randevusuz doğrudan yapacak. Nüfus bakımından yoğun olan il ve ilçelerde randevu almak şart .Randevusuz başvurularda bekleme süresi uzun olduğundan tavsiyemiz ALO 199 çağrı merkezi ve https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr/ web adresi üzerinden alınması gerekiyor.
İnternetten Kimlik Kartı Randevusu Almak İçin Tıklayınız
15 yaşını doldurmuş tüm şahıslar yeni kimlik başvurusunu şahsen yapması gerekiyor. Yeni kimlik başvurusu İlk defa kimlik kartı başvurusu esnasında vatandaşlardan ; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf istenir.
Başvuru esnasında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır. Başvuruda bulunan kişlere başvuru belgesi doldurtulur ve geçici kimlik belgesi ile pin ve şifre kodlarının bulunduğu zarf verilir.
Kimlik kartlarında tanzim işlemi 7- 14 gün olup hazırlanan kimlikler PTT kargo tarafından başvuru esnasında belirtilen adrese teslim edilir. Kimlik kartı başvuru takibi internet üzerinden yapılabileceği gibi teslim süreci çağrı merkezi veya e-posta yolu ile de takip edilebilir.
Yeni Biometrik Pasaport Başburusu Nasıl Yapılır?
2 Ocak 2018 tarih itibaren AB uyumlu, parmak izli, çipli yeni pasaportlar için nüfus müdürlüklerine müracaatlar başlayacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü devralıncaya kadar pasaport ve ehliyet işlemleri hizmeti Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından verilmeye devam edilecek.
Yeni pasaport başvuruları internet üzerinden alınacak randevu ile yapılır.Pasaport alacak kişinin kaç yaşında olursa olsun pasaport müracaatına bizzat gelmesi gerekmektedir.Tanzimi tamamlana pasaportlar PTT kargo ile belirtilen adrese teslim edilir.
Pasaport randevu sisteminden randevu almak için tıklayınız
Yeni nesil pasaportlarda kişisel bilgilerin yer aldığı bölüm, TC kimlik kartlarında da olduğu gibi polikarbon malzemeden imal edilerek, sahteciliğe karşı daha güvenli hale getirilmiş olacak.
Yeni pasaport başvurusu esnasında istenilen belgeler
TC kimlik numaralı Nüfus Cüzdanı (15 yaşından büyüklerde fotoğraf olması gerekmektedir)
2 adet Biyometrik Fotoğraf (5X6 cm).
Biyometrik fotoğraf cepheden çekilmiş, güneş gözlüksüz, arka fonu beyaz renkte olan normal bir vesikalık fotoğraftır.
Biyometrik fotoğraf çizgi (kalın ya da ince) ile çerçeve içine alınmamalıdır.
Biyometrik fotoğraflarda yüz 32 ile 36 mm arasında olmalıdır.
Fotoğrafların 5X6 cm ebatlarından küçük olması durumunda tarayıcıda taranamamaktadır.
Pasaport Defter Bedeli Makbuzu
Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport Defter Bedeli , Tüm Bankalar ve Nüfus Müdürlüğü içerisinde bulunan Vergi Dairesi veznesine yatırılabilir.
Vergi tahsil alındısının “MÜKELLEF” yazılı birinci suretine “TAHSİL EDİLMİŞTİR”kaşesi ile banka görevlisinin“ISLAK İMZASININ” bulunması gerekmektedir. Dekont müracaat esnasında ibraz edilecektir. İnternetten bu hesaba havale veya EFT yapılsa bile bankalardan bizzat makbuz alınması gerekmektedir.
Pasaport Harç Bedeli Makbuzu
Maliye Bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport Harç Bedeli, tüm Bankalara yatırılabilir. Dekonta “TAHSİL EDİLMİŞTİR”kaşesi basılıp yetkililer tarafından imzalanmasından sonra “MÜKELLEF” yazılı birinci nüshasının alınması gerekmektedir. Buna dair makbuz (Dekont) müracaat esnasında ibraz edilecektir. Yeni düzenlemelerle birlikte Umuma Mahsus Pasaportlar 10 yıla kadar tanzim edilebilmekte olup, 18 yaşından küçük olanlar için bu süre 5 yıl olarak uygulanmaktadır.
Mevcut Pasaport
Daha önce alınmış bir pasaport var ise, müracaat esnasında bu pasaportun da getirilmesi gerekmektedir.
18 Küçük Olanlar ile Mahcurlar İçin Muvafakatname
18 yaşından küçük olanlar ve mahcurların pasaport alabilmeleri için kanuni mümessilleri tarafından noterce veya pasaport vermeye yetkili makamlarca tanzim edilmiş muvafakatname ibraz etmeleri gerekmektedir.
Yeni Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır Gerekli Belgeler Neler?
İlk kez ehliyet alacak ya da mevcut ehliyetlerini değiştirecek vatandaşlar 2 Ocak 2018 tarihi itibaren nüfus müdürlüklerinden randevu alarak sürücü belgesi başvurularını gerçekleştirebilecekler.Gerekli bilgi ve belgeleri hazırladıktan sonra randevu sisteminden başvuru yaparak herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Sürücü belgesi randevu sistemi üzerinden giriş yapabilmek için mutlaka bir e-posta adresinin bulunması gerekmektedir.
Formda istenen bilgiler eksik veya yanlış girildiğinde başvuru iptal edilecektir.Herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğüne yapacağınız müracaat sonrasında sürücü belgeniz düzenlenerek müracaatta beyan ettiğiniz adresinize gönderilecektir.
Sürücü Belgesi randevu Sisteminden Randevu almak İçin Tıklayınız
İLK DEFA SÜRÜCÜ BELGESİ VERİLMESİ İŞLEMLERİ
1) Sürücü Belgesi Dosyası
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası
4) Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı)
5) Sürücü belgesi harcı, sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz
6) 2 adet fotoğraf (5×6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
7) Kan Grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
FARK İŞLEMLERİ(Herhangi bir sınıf sürücü belgesi olanlar)
Sürücü belgesi dosyası hariç, ilk defa sürücü belgesi verilmesi müracaatında istenilen belgeler fark işlemlerinde de istenir.
ZAYİ VE YIPRANMA NEDENİYLE YENİLEME İŞLEMLERİ
1) Dilekçe
2) Nüfus cüzdanı, Pasaport veya Avukatlık Kimliği
3) Sürücü Sağlık Raporu (Fotoğraflı)
4) 2 adet fotoğraf (5×6 ebatında arka fon beyaz olacak şekilde biometrik bir vesikalik fotoğraf)
5) Zayi değilse mevcut sürücü belgesi
6) Sürücü belgesi değerli kağıt bedeli ve sürücü belgesi hizmet (vakıf payı) bedelinin vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalara yatırıldığına dair makbuz